CycloSense brengt fietsverkeer in kaart

Nederland is een fietsland bij uitstek. Iedere ochtendspits verplaatsen zich 1,75 miljoen Nederlanders met de fiets. 25 procent van al het woonwerk verkeer wordt per fiets afgelegd. 40 procent van alle treinreizigers komt met de fiets naar het station. Om al deze verplaatsingen veilig en comfortabel mogelijk te maken, is er landelijk een netwerk van 35.000 kilometer fietspaden beschikbaar.
CycloSense meet het aantal fietsers, de afgelegde routes en brengt fiets-reistijden in kaart.

Nieuwe inwintechnieken
In samenwerking met Traffic IT Services B.V. heeft DoubleSense een systeem ontwikkeld om met behulp van verschillende goedkope inwintechnieken fietsbewegingen in kaart te brengen. Zo wordt er gebruik gemaakt van een low power radar voor het tellen van fietsers. Een andere gebruikte techniek is WiFi en Bluetooth detectie. Hierbij worden signalen opgevangen van passerende apparaten.

Door het combineren en extrapoleren van de gemeten gegevens kan er een real time overzicht worden gegeven van het gebruik van het fietsnetwerk, de afgelegde routes en de reistijden. Hierbij wordt overigens volledig voldaan aan de Nederlandse regelgeving op het gebied van privacy.

Meten van fietsverkeer
Over het daadwerkelijk gebruik van de fietsinfrastructuur in Nederland is niet veel bekend. Fietspaden beschikken doorgaans niet over lussen om het verkeer te meten. De aanleg van lussen is een kostbare zaak. Met CycloSense kan op een goedkope manier het aanbod (fietsinfrastructuur) op de vraag (hoeveelheid fietsers, reistijden en de gevolgde routes) worden afgestemd.

CycloSense brengt fietsverkeer in kaart
Schuiven naar boven